Pasient- og brukerombudet peker på en utfordring knyttet til hvordan helsehjelpen tilrettelegges for el-overfølsommes spesifikke behov.
Ingrid M. Lorentzen fra Florø fortsetter å kjempe for nødvendige tilpasninger i helsehjelpen hun mottar fra Kinn kommune. Som vi beskrev i Strålevett 0224, har Ingrid kjempet lenge for å få helsehjelp som tar hensyn til hennes spesifikke behov som eloverfølsom. For å få belyst saken grundig fikk vi tillatelse fra Ingrid til å kontakte Kinn kommune, avdeling for helse og velferd, samt Pasient- og bruker ombudet Vestland avd. Førde om hennes sak. Vi stilte mange spørsmål, målet var å sette saken i et større perspektiv knyttet til el-overfølsommes rettigheter (red. anm. se bakgrunnen litt lenger ned i teksten).
Vi har fått generelle svar fra Pasient- og brukerombudet, som gir litt innsikt i hvordan de ser på rettighetene til el-overfølsomme pasienter.
El-overfølsommes rettigheter
Pasient- og brukerombud Ingrid Aanderud Sælen (foto) understreker at alle pasienter, uavhengig av diagnose, har de samme grunnleggende pasientrettighetene. Dette betyr at personer med el-overfølsomhet også har krav på helsehjelp og tilpassede tjenester.
– Pasientombudet gir veiledning og råd til pasienter som kontakter oss, men vi har ikke grunnlag for å mene noe om hvordan tjenestene bør tilrettelegge for denne gruppen. Dette er tjenestene nærmest til å vurdere, sier Sælen.
Sprikende oppfatninger hindrer hjelp
Pasient- og brukerombudet påpeker at det kan være utfordrende for pasienter med el-overfølsomhet å få nødvendige tilpasninger i helsehjelpen, ettersom det kan være en uoverensstemmelse mellom pasientens behov og helsepersonellets forståelse av hva som kreves for å yte forsvarlig hjelp.
– Vi ser imidlertid at det kan være problematisk for denne gruppen at det kan være sprikende oppfatning mellom pasientene og tjenestene om hvordan helsehjelpen skal ytes og tilrettelegges. Dette spriket illustrerer en utfordring som mange eloverfølsomme pasienter står overfor i sitt møte med helsevesenet.
Behov for bedre forståelse
Det at el-overfølsomme pasienter møter motstand eller manglende tilpasning, står i strid med de klare rettslige kravene om helsehjelp som ivaretar deres spesifikke behov.
Som Ingrid selv påpeker:
«Helsehjelp skal jo omfatte både forsvarlig behandling og omsorg. Hvor er omsorgen?»
Ingrid har fortsatt ikke fått de nødvendige tilpasningene som trengs for å kunne motta helsehjelp i et strålingsredusert miljø, men hennes kamp har satt søkelys på de rettslige utfordringene som eloverfølsomme pasienter møter. Det er på høy tid at helsevesenet tilpasser sine tjenester for å sikre at alle pasienter, uavhengig av diagnoser, får den nødvendige omsorgen og helsehjelpen de har krav på.
Bakgrunn
Vi ønsket å sette denne saken i et større perspektiv knyttet til rettighetene for el-overfølsomme. Her er spørsmålene vi stilte:
• Er det noen juridiske eller andre barrierer som hindrer el-overfølsomme i å få helsehjelp?
• Hvordan opplever Pasientombudet utfordringene el-overfølsomme står overfor i møte med helsetjenesten?
• Hvilke typer klager har dere fått fra pasienter som er i lignende situasjon som Ingrid, og hvordan blir disse håndtert?
• Hva ser dere som det største problemet med hvordan kommunene, spesielt Kinn kommune, forholder seg til el-overfølsomhet?
• Mener dere at eksisterende lover og forskrifter er tilstrekkelige for å sikre tilstrekkelig helsehjelp til denne pasientgruppen?
• Hva er Pasientombudets anbefalinger for å sikre bedre tilrettelegging for el-overfølsomme i helsetjenesten?
• Hvilke tiltak mener dere bør iverksettes for å sikre at denne pasientgruppen får den omsorgen og behandlingen de har krav på?
• Hvordan jobber Pasientombudet med å få myndighetene til å ta el-overfølsomhet på alvor