Etter en heftig debatt ble Australia verdens første land som innfører et slikt forbud. Norge kan komme etter.
Til tross for en heftig debatt stemte et overveldende flertall representanter i parlamentets underhus for forslaget. Resultatet ble 102 stemmer for, og 13 mot, da saken var oppe 27. november 2024
I forkant hadde statsminister Anthony Albaneses sentrum-venstre Labour-regjering sikret støtte for dette forbudet fra to partier. Albanese vektla at overdreven bruk av sosiale medier utgjør en risiko for barns fysiske og mentale helse, og søkte støtte fra foreldre. Overhuset i den australske nasjonalforsamlingen har vedtatt lovforslaget i etterkant.
Dette betyr forbudet
Lovforbudet innebærer at sosiale medier som TikTok, Snapchat, Instagram, Facebook, Reddit og Bluesky blir ulovlig for barn under 16 år. Plattformene har ett år på seg til å finne en løsning på hvordan de skal håndtere denne nye aldersgrensen. Krav om identifikasjon og ansiktsgjenkjenning er blant forslagene.
Australia har som mål å prøve et aldersverifiseringssystem med biometri eller myndighetsidentifikasjon (ansiktsgjenkjenning) for å håndheve forbudet. Men tech-gigantene kan ikke tvinge brukerne til å sende inn personlige data for å bevise hvor gamle de er, fastslår en australsk senatskomité.
Selskaper kan bli ilagt bøter på inntil 49,5 millioner dollar for systemiske brudd på lovforbudet
Enighet om økt aldersgrense
I Norge har også kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) tatt til orde for å innføre en kontrollerbar aldersgrense i sosiale medier. Aldersgrensen for å være på sosiale medier er 13 år i landet vårt. Likevel er 53 prosent av 9-åringene, 58 prosent av 10-åringene og 72 prosent av 11-åringene på sosiale medier, ifølge en undersøkelse gjennomført av Medietilsynet.
Regjeringen sa nylig et de ønsker å heve aldersgrensen for å være på sosiale medier fra 13 år til 15 år. Dette er det flertall for på Stortinget i skrivende stund.
Overdreven bruk av sosiale medier utgjør en risiko for barns fysiske og mentale helse