Ål i vår del av verden klekkes i saltvann i Sargossahavet utenfor Bermuda og følger Golfstrømmen nordover til oppvekst i ferskvann i elver og sjøer. Som gytemodne finner de veien tilbake til Sargossahavet. Men hvordan?
TEKST: SOLVEIG GLOMSRØD
Det finnes etter hvert mye forskning som viser at dyr og fugler bruker jordmagnetismen til å navi- gere. Men dokumentasjon basert på empiriske data er det begrenset med. Man vet hvor fisken starter og hvor den kommer i mål. For laks er det en svært presis manøver, som innebærer å finne tilbake til akkurat den elva den ble til.
Caroline Durif ved Havforskningsinstituttet/Austevoll var kjent med at mange migrerende fugler og dyr kan sanse jordens magnetfelt. Forskning har allerede vist at fisk kjenner retningen på magnetfeltet. Hypotesen hennes var at ålefisk også må kunne kjenne styrken til magnetfeltet for å finne tilbake til opprinnelsesstedet. Styrken til magnetfeltet avtar med avstanden fra polene.
Viktige funn
Durif og medarbeidere testet dette ved å sammenligne jordens magnetfeltstyrke med observerte vandringveier for 5 ulike arter av ål. Resultatene viste at ål og larver i Sargassohavet svømmer mot områder med høyere feltstyrke, mens gytemoden ål gjør det motsatte og vandrer sørover til Sargassohavet.
Navigerer Durifs hypotese er at ålen husker feltstyrken der den blir klekket og hvordan den endret seg under den første vandringen nordover. Dermed ser ålen et «magnetisk kart» som de kan navigere etter til. Som voksen og gytemoden setter ålen programmet i revers og finner veien fra ferskvann i nord til Sargassohavet i sør for å gyte og dø.
– Fascinerende
Forskning om dyrs evne til å sanse elektro-magnetiske felt er fascinerende. Jordmagnetismen er bare en av faktorene som er under lupen. Månefaser, tidevann og elektriske strømmer som dannes når vannmasser er i bevegelse er noen av dem. Siden vi mennesker også er biologiske og elektrisk styrte organismer, kan man vel ikke utelukke at det finnes evner til å sanse slike fenomener blant mennesker, og ikke bare dyr, slik som strålevernmyndighetene gjør.
Men før var det heller ikke akseptabelt å hevde at jorden er rund, noe ålen ser ut til å ha et godt grep om.
Kilde: Durif C.M.F et al (2021): A unifying hypothesis for the spawning migrations of temperate anguillid eels. Fish and fisheries 2021;00;1-18.