Ill. foto Pixabay

Amerikanske flyselskaper advarer mot 5G

– Det kan bli «katastrofale forstyrrelser» for både reising og transport av varer, om teleselskapene ruller ut 5G-teknologien som planlagt, står det i et brev.


Topplederne i flyselskapene American, United, Delta og Southwest har alle signert et brev, som er sendt til bl.a. transportminister Pete Buttigieg. Flyselskapene ber om at 5G ikke blir implementert innenfor en radius på drøyt 3 kilometer fra rullebaner på flyplasser i landet.

– Økonomisk  katastrofe
“Det kan bli et økonomisk katastrofe om utrullingen skjer før det er gjort nødvendige oppdateringer og endringer av utstyr. For å si det rett ut: Nasjonens handel vil stoppe opp”, står  det i brevet, som også er signert av fraktselskapene FedEx og UPS.

Ifølge VG har teleselskapene Verizon og AT&T allerede utsatt lanseringen av 5G-tjenesten to ganger etter at flyselskaper og flyprodusenter har advart mot at det nye systemet kan skape trøbbel for utstyret flyene bruker til å måle høyde.

Avviser fare for Norge sin del
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) uttaler i en pressemelding at det norske og europeiske 5G-nettet har andre frekvenser enn det amerikanske.

– 5G-nettene som nå bygges ut i Norge og Europa benytter lavere frekvenser enn i USA og andre deler av verden. Frekvensene vi bruker har større avstand til dem som brukes i høydemålerne i fly, og vi har dermed ikke det samme problemet i Norge, uttaler avdelingsdirektør John-Eivind Velure i Nkom.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet