Forskningsfunn som peker på helse- og miljøfarer fra elektromagnetisk stråling har i årevis blitt ignorert eller motarbeidet.
På Litteraturhuset tok noen av de fremste ekspertene på fagområdet bladet fra munnen og kastet nytt lys over et tema som er viktigere enn noensinne.
– Årets viktigste seminar
Det summer av folk i gangen utenfor den store salen på Litteraturhuset i Oslo. Her samles deltakere til årets store seminar om konsekvensene av skjermbruk og trådløs teknologi på både helse og miljø. Og ikke minst; Hva kan vi gjøre med dette?
Arrangør Einar Flydal står midt i den livlige stemningen, sjekker mikrofonene og gir og tar imot beskjeder samtidig. I lang tid har han jobbet med å samle noen av de fremste fagfolkene for å holde foredrag som skal belyse temaet fra ulike vinkler. Seminaret er helt unikt i norsk sammenheng – dette er et møtepunkt mellom vitenskap, bekymring og handlingsrom.
Seminaret er også en boklansering. Den anerkjente forskeren Devra Davis er i Norge for fjerde gang, for å presentere den norske utgaven av sin bok “Trådløse skjermer – skadevirkningene og tilsløringene av dem”, opprinnelig utgitt i 2010. Den nye utgaven er betydelig omarbeidet, oppdatert og utvidet av Flydal,
Før Devra kan innta scenen med sitt foredrag, tar vi en fotosession. Som erfaren foredragsholder understreker hun at dette temaet er viktigere enn noen gang. Ønsker du å lese mer om hvorfor, finner du et intervju med henne i Strålevett utgave 03/24.
Salen fylles raskt, og snart er nesten hvert sete tatt. De fleste har sikret seg den nye boken. Spenningen i luften er til å ta og føle på i en samling av mennesker som er klare for å dykke dypere i temaet som berører både helse og fremtiden vår. Det skal bli en interessant og lærerik kveld.
Se video fra åpningen av seminaret her
Vi omtaler her de to hovedforedragene:
Det digitale dopet
Nevrologen Ole Petter Hjelle, også kalt «treningslegen», inntar scenen først for å forelese om «Det digitale dopet – hvordan hjernen, kroppen og sjelen vår påvirkes av skjermbruken». Hjelle som er fastlege, forfatter og foredragsholder, er kjent for å sette fokus på sammenhengen mellom trening, helse og livsstil.
Han holder foredraget sitt på en humoristisk og lettfattelig måte, og fokuserer på de helsemessige konsekvensene av overdreven skjermbruk. Han belyser bl.a. hvordan langvarig bruk av mobiltelefoner, PC-er og TV-er kan føre til fysiske og mentale helseproblemer, som søvnforstyrrelser, stress og angst. Budskapet hans er at det ikke nødvendigvis er skjermbruk i seg selv som er skadelig, men hvordan vi forholder oss til den. Foredraget er krydret med fakta.
Hva har testikler og hjernen til felles?
Devra Davis har lenge vært en forkjemper for å belyse de potensielle helsefarene ved elektromagnetisk stråling (EMF), spesielt fra mobiltelefoner og trådløse enheter.
Foredraget «What testicles and brains have in common – and what happened with that knowledge?» handler om hvordan elektromagnetisk stråling kan påvirke både hjernen og testiklene på lignende måter. Både hjernen og testiklene er områder i kroppen som er svært følsomme for elektromagnetisk stråling og spesielt utsatt for skade på grunn av deres biologiske funksjoner og struktur. Strålingen kan påvirke cellenes DNA, forstyrre cellenes funksjoner og forårsake skader på lang sikt. For eksempel har studier antydet at EMF kan føre til redusert sædkvalitet, og det er bekymringer om sammenhengen mellom elektromagnetisk stråling og svekket fertilitet hos menn.
Davis er kritisk til hvordan noen forskningsfunn som peker på helsefarer fra elektromagnetisk stråling, har blitt undertrykt eller ignorert. Hun er opptatt av hvordan det vitenskapelige miljøet og industrien har håndtert – eller ikke håndtert – informasjon om helsefarene ved stråling, og stiller spørsmål ved hvorfor det har vært vanskelig å få gjennomslag for advarsler om dette.
Bredt sammensatt program
Foruten Ole Petter Hjelle og Devra Davis deltok den tyske legen Cornelia Waldmann-Selsam, Else Nordhagen, Eirik Garnås, Solveig Glomsrød, Hugo P. Matre og Odd Magne Hjortland.
Cornelia Waldmann-Selsam er kjent for sitt arbeid og forskning innenfor miljømedisin, spesielt relatert til helsevirkninger av stråling fra trådløse teknologier og elektromagnetiske felt. På seminaret foreleste hun om skader på trær.
Forsker Else Nordhagen forklarte kort hva det er med biologien og elektriske ladninger som gjør at selv svak stråling kan ha så stor effekt.
Høyskolelektor Eirik Garnås foreleste om hvordan stråleproblematikken kan forstås i lys av evolusjonsmedisin.
Solveig Glomsrød, redaktør og FELO-styremedlem, foreleste bl.a. om strålevernets rolle for alle som er el-overfølsom.
Advokat Hugo P. Matre ga alle i salen en oppdatering om det rettslige rundt AMS-målerne og strålevernet.
Odd Magne Hjortland, som er daglig leder i EMF-Consult, ga praktiske råd og tips til hvordan du kan redusere din eksponering for stråling.
Se video av alle foredragene her
– Positiv respons
Einar Flydal er kjent for å alltid være produktiv, og aldri hvile på laurbærene. Han kan med rette være stolt over å ha arrangert og gjennomført et svært vellykket seminar, i samarbeid med FELO og bokforlaget.
– Responsen jeg har fått har vært positiv, mange syntes det var svært gode foredragsholdere og interessante temaer. Noen inviterte fant nok ut at hele temaet omkring hva mikrobølger gjør med biologien er mer reelt og seriøst enn de helt hadde trodd på forhånd. Flere ulike myndigheter var invitert, DSA også til å ha sitt eget innlegg, men takket nei, forteller han.