– Her kunne jeg ikke fått det bedre, forteller FELO-medlem Gerda Mæhlum. I avisen Glåmdalen delte hun raust erfaringen sin som el-overfølsom. Om de fysiske plagene strålingen gir henne, om den problematiske veien og om sitt nye liv som el-overfølsom «flykning» på Finnskogen. Nå vil hun gi andre muligheten til å komme seg unna stråling.
Foto: Privat
På Finnskogen har hun bier som gir verdens beste honning, som hun kan selge, og som utdannet fotograf har hun åpnet et galleri i stabburet med egne bilder. Hun ønsker også å bruke nabohuset til å gi andre personer med samme plager, et fristed de kan komme til.
– Vi må bli mer bevisste
Mæhlum uttaler til avisen at vi må benytte teknologi som ikke skader oss, og bli mer bevisste.
– Hvordan kommer vi oss videre om dette får fortsette? Stråling er den største trusselen for oss framover. Stråling er skadelig også for dem som ikke merker plagene. Teknologien går på helsa løs og de store selskapene har får stor innflytelse, sier hun.
Foruten en fyldig sak om Gerda Mæhlum så har Glåmdalen også gitt rom for uttalelser fra DSA, fra FELO-styremedlem Mona Olsen, og fra stråleterapeut Sebastian van der Velden, som er utdannet innen medisinsk bruk av ioniserende og ikke-ioniserende stråling, og ansatt ved et sykehus i Ålesund.
Kan forstyrre cellenes normale funksjoner
Til Glåmdalen uttaler van der Velden blant annet at pulset mikrobølgestråling fra trådløs teknologi påvirker, og kan forstyrre cellenes normale funksjoner – ved strålenivåer som ligger langt under grenseverdiene som Norge følger.
Sitert fra Glåmdalen sier van der Velden:
“Disse forstyrrelser skaper direkte og indirekte stress, spesielt hvis man utsetter seg for slik stråling over lengre tid. Forskning viser at disse effektene allerede opptrer ved stråle-intensiteter som ligger langt under våre nasjonale grenseverdier.”
Videre uttaler han at rundt 70 prosent av all uavhengig forskning, som ikke er finansiert av mobilindustrien, peker på at strålingen påvirker kroppen vår negativt.
Når det gjelder el-overfølsomhet spesielt, sier van der Velden:
– Forskningen forklarer mekanismene som ligger bak og de fysiologiske effekter som er forenlig med ubehaget folk opplever når de blir eksponert for mange mikrobølge-strålekilder eller er i nærheten av én eller flere slike kilder.
Kjemper for tilrettelegging
På vegne av FELO, uttaler Mona Olsen blant annet at det som el-sensitiv er vanskelig å komme videre i helsevesenet.
– Vi som el-følsomme har ingen rettigheter da dette foreløpig ikke er en godkjent diagnose, men FELO arbeider med dette, sier Mona og utdyper det slik:
– Alle har rett til helsehjelp og alle har rett til å bli tatt på alvor, og det skal tilrettelegges for enhver pasientgruppe i helsevesenet. En veldig viktig sak som FELO kjemper for, er at det skal tilrettelegges for el-overfølsomme ved innleggelse på sykehus.
Takk til avisa Glåmdalen og journalist Kenneth Mellem som har laget en innholdsrik og balansert artikkel om «stråleflyktningen» Gerda Mæhlum og el-overfølsomhet. Publisert i deres nettutgave den 14. 07.2023. FELO har innhentet tillatelse fra Glåmdalens redaktør til å gjengi korte uttalelser fra saken.
Saken kan i sin helhet leses bak betalings mur (nå tilbud kr.1-) på GLOMDALEN.NO:
Helse, Grue | Gerda er stråleflyktning og fant et strålefritt drømmested (glomdalen.no)
Gerda Mælhum stortrives i det strålevennlige huset på Finnskogen (Foto: Privat).