“Min kropp har reagert på mobilstråling i 25 år”

Gro Harlem Brundtland, tidligere lege, statsminister og leder for Verdens helseorganisasjon.

Allerede i 2002 stod Gro Harlem Brundtland frem i Dagbladet og fortalte at hun fikk hodesmerter av å snakke i mobilen. “Det er ikke lyden, men bølgene, jeg reagerer på. Og overfølsomheten har gått så langt at jeg reagerer på mobiltelefoner som er nærmere meg enn ca. fire meter,” forklarte hun den gangen.

På det tidspunktet var hun generaldirektør i Verdens helseorganisasjon, WHO (1998-2003). I tillegg hadde hun bak seg ti år som statsminister og ti år som lege og forsker i det norske helsevesenet. Uttalelsene vakte oppsikt over hele verden. (foto; skjermdump fra nettvideo, Skavlan svt)

“Jeg får sterk hodepine når jeg holder mobiltelefonen opp mot øret” (2020)

I et intervju hos Skavlan som ble vist på TV2 og svenske svt, i 2020, fortalte Brundtland inngående om problemene med å bruke mobiltelefon og WiFi på PCen. Hun er helt avhengig av kablet nettverk, og prøver hun å bruke WiFi, får hun øyeblikkelig hodepine. Da hun jobbet i WHO, måtte de sette opp et oppslag på møterommet hennes om at man måtte slå telefonen helt av. Hvis noen glemte det, fikk hun hodepine i løpet av få minutter. Se et kort klipp av innslaget hos svt eller hele innslaget på facebook (foto; skjermdump fra nettvideo, 

 

“Jeg vil si: Skjerm dere. Ikke gå med mobilen i lomma” (2015)

Da Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen og Harald Stanghelle gjorde et intervju med Brundtland i 2015, oppfordret hun alle til å være forsiktige og ikke gå med mobilen i lomma. Hun bruker selv mobilen minst mulig og fortalte at hun får øyeblikkelig hodepine hvis hun holder mobilen opp mot hodet. Se videoopptak av intervjuet på YouTube(foto; skjermdump fra nettvideo, Aftenposten)

“Dette er det forsket på, folk er forskjellige” (2021)

I et radiointervju i NRK “Drivkraft” i desember 2021, er hun helt klar på hun får dundrende hodepine øyeblikkelig når hun holder telefonen opp mot hodet. Hun forteller også at dette er det forsket på og at folk er forskjellige. “Det er ikke det at telefonen blir varm. Det er selve strålingen” sier hun. Hør intervjuet hos NRK.

Brundtland sitter i dag i styret i UN Foundation og er medlem av organisasjonen The Elders. Hun er også medlem av Den Internasjonale Kommisjonen for ikke-spredning og kjernefysisk nedrustning.

Skroll til toppen
Hopp rett ned til innholdet